maanantai 31. elokuuta 2015

Kokeilussa uusia arkiruokia

Joskus tulee päiviä, kun ei millään keksisi mitä sitä loihtisi perheelleen ruoaksi eikä aina jaksa samoja makaronilaatikoita, kanakeittoja tai lohikiusauksia, vaikkei niissä sinänsä mitään vikaa olekaan. Silloin menen nettiin ja kuuklaan jotain uutta. Viime viikko oli siitä poikkeuksellinen, että kaikki viikon ruoat olivat uusia kokeiluja, joiden reseptit löysin tällä kertaa K-ruoka.fi-reseptipalvelusta. Seuraavassa siis kuvia kommentteja uusista arkiruokakokeiluista!



Alkuviikosta syötiin itsetehtyjä, hapankorppuleivitettyjä kananugetteja ensin perunamuusin, sitten uunilohkoperunoiden ja -porkkanoiden kanssa. Nämä olivat koko perheen suosikki, jota tehdään varmasti toistekin. Seuraavalla kerralla saatan kyllä korvata hapikset jollain muulla, kun ne eivät monitoimikoneessakaan menneet kovin sileäksi, vaan joukkoon jäi isohkojakin kokkareita. Tämä ei kyllä makuelämystä haitannut. Nugetit ovat mainioita yhdistettynä aioliin ja chiliketsuppiin tai paholaisenhilloon. Tuo 800g broileria oli melkoinen satsi (nugetteja tuli kaksi täyttä pellillistä), eli vaikka kahtena päivänä näitä syötiinkiin, jäi silti pakastettavaa. Puolitettunakin siis riittäisi hyvin nelihenkiselle perheelle.


Keskiviikkona tein ananas-riisicurrya, joka maistui erityisesti meille aikuisille. Lasten makuun se taisi olla vähän liian mausteinen, mutta muuten mukava ja nopea kasvisarkiruoka, jota ainakin itse voisin syödä uudelleenkin.


Torstaiksi ja perjantaiksi olin suunnitellut tekeväni gratinoitua sinihomejuustopastaa, mutta lähikaupan rajallinen valikoima pakotti tekemään ohjeeseen muutamia muutoksia. Täytetyn tuorepastan korvasin ihan tavallisella pennepastalla ja kinkkusuikaleilla. Homejuustoa laitoin vain puoleen uunivuokaan, koska ajattelin sen olevan lasten makuun liian voimakasta, varsinkin tuo Pirkan versio (oikeassa olin!). Tämä ruoka maistui hyvin meille kaikille!


Viikonlopun ruokaa oli lapsille markkinoitu hampurilaiskestien merkeissä. Tällä kertaa tehtiin kaikki alusta asti itse, minä briossisämpylät ja Isäntä hampurilaispihvit. Sämpylät onnistuivat yli odotusten, niistä tuli isoja, ilmavia ja maistuvia. Salaattisiemenet korvasin perinteisemmillä seesaminsiemenillä. Myös pihvit olivat maukkaita, vaikkakin ehkä aavistuksen liian pippurisia lasten makuun. Näitä syötiin kuitenkin ihan hyvällä halulla kaikki! Nopean arkiruoan tästä saa, kun käyttää valmiita sämpylöitä.

PS. Näitä ruokapostauksia on pitänyt kirjoitella aikaisemminkin, mutta rajalliset kuvaajantaidot ovat johtaneet itsesensuuriin. Miten ruoan kuvaaminen (niin että se myös näyttää herkulliselta) voikin olla näin vaikeaa?! No, näillä mennään kuitenkin. Toivottavasti sinäkin inspiroidut kokeilemaan jotain uutta :)

lauantai 29. elokuuta 2015

Pihalla tapahtuu

Laatoituksen valmistuttua ollaan pidetty muutama viikko ansaittua taukoa pihahommista, mutta nyt kun ilmat ovat taas vähän viilenneet, ollaan aloitettu ne uudelleen. Lähinnä on tullut käytyä läpi kukkapenkkejä rikkaruohoista ja kärrättyä kottikärryillä kiviä sinne sun tänne. Laatoituksen viimeistelyä varten tilasimme 13 tonnin kuorman kiviä, joten siirtelyä riittänee vielä pitkälle syksyyn... Välillä olen istunut mustikkametsässä, kun Isäntä ja lapset taas ovat poimineet vattuja. Ihanaa, että puutarhakin on jo sen verran moni-ilmeinen, että kukkaloistoa riittää keväästä pitkälle syksyyn :)

Suloisen pörheä raitapaita työssään
Tykkään näiden jaloangervojen hempeästä väristä
Tämän kesän istutukset ovat mukavasti levinneet ja täyttäneet uuden kukkapenkin pinta-alaa
Portaat saavat vielä vähän lisäkiviä
Tyrni alkaa pikkuhiljaa olla poimintakypsää
Kaivonrenkaisiin istutetut mansikat rönsyilevät mukavasti. Kaivonrenkaiden ympärystät ovat myös saaneet osansa kivikuormasta.
Komeat gladiolukset eivät meinaa jaksaa kannatella painavia kukintojaan

torstai 27. elokuuta 2015

Vartsalan vanhassa koulussa

Mummilassa käydessämme poikkeamme silloin tällöin Vartsalan vanhassa koulussa, niin kuin pariin otteeseen tämänkin kesän aikana. Nimensä mukaisesti vanhaan kouluun remontoitu kynttilä- ja sisustusmyymälä pursuaa kaikenlaista ihanaa, kuten lyhtyjä, kransseja ja erilaisia käsintehtyjä kynttilöitä, jotka valmistetaan paikan päällä. Shoppailun lisäksi voi istahtaa hetkeksi kahvilan puolelle, jossa kotitekoiset leivonnaiset, kuten suolaiset piirakkapalat, mehevät suklaakakut ja jättimäiset munkit tai pullat voi huuhdella alas isolla kupillisella kahvia. Vähän syrjässä sijaitseva koulu on auki ympäri vuoden, ja ehdottomasti visiitin arvoinen paikka myös esim. joulu- tai pääsiäissesongin aikaan. 





Mukaani tarttui tälläkin kertaa muutama lyhty :)

tiistai 25. elokuuta 2015

Minun arkeani

Tällä viikolla Pienen Linnun makrokuvahaasteena on "minun arkeni". Joten pitemmittä puheitta, tässä muutamia kuvallisia otteita minulle tyypillisestä arkipäivästä.

Pojat aloittivat muutama viikko sitten päiväkodissa, mikä on vaatinut meiltä kaikilta uudenlaisen arjen opettelua. Reput täytyy olla pakattuna ja vaihtovaatteet ojennuksessa!
Oma työni on paljolti tämän näpyttelyä...
...mutta lounas tarjoaa hetken paussin. Kesän jälkeen tein ryhtiliikkeen ja olen suosinut salaattilounaita, kun illalla laitetaan kotona lämmin ruoka. Tiedän kuitenkin, että ilmojen kylmetessä kroppa alkaa huutaa myös tuhdimpaa lounasta. 
Iltajumppahetki, kun lapset on saatu unille.
Ja myöhäisillan yhdistetty käsityö- ja tv-hetki.
Käy kurkkaamassa muidenkin arkea täältä!

maanantai 24. elokuuta 2015

Vihdoinkin merellä!

Säät ovat olleet niin kertakaikkisen hienot, että viikonloppuisin ollaan oltu lähes kesälomatunnelmissa. Viime viikonloppuna toteutettiinkin odotettu venereissu, joka jäi heinäkuussa lomien aikaan tekemättä. Pienet seilorit olivat onnesta soikeena, kun pääsivät vähän vääntelemään perämoottorin kahvasta. Mitään huvijahtia allamme ei ollut, vaan isälläni työkäytössä oleva vanha puupaatti. Mutta mikäs siinä, tilava se ainakin on ja hienolla säällä ihan mukavakin. Eväät poikettiin syömään saareen. Ihanissa merimaisemissa omakin silmä lepäsi. Toivottavasti sinullakin oli hauska viikonloppu!?







torstai 20. elokuuta 2015

Klappityynyt

Sarjassamme lisää helppoja ja nopeita ompelutöitä ompelukoneen ääreen palailevalle sunnuntaiompelijalle: tilkkutyynyt IKEAn tilkkupakasta löytyneestä mäntykuosisesta kankaasta. Olin aikoinaan (lue: lähinnä aikaan ennen lapsia) kovakin ompelija, ja silloin tuli värkättyä jos jonkinlaisia tildailuja sun muita. Inspiraatiosta viime vuosien ompelemattomuuteni ei ole ollut kiinni, vaan lähinnä ajan puutteesta. Niinpä päätin taas lähestyä ompelukonetta eräänä sunnuntaina nopeahkon tilkkutyön merkeissä, ajatuksena polkaista jotakin kasaan sillä aikaa kun lapset nukkuvat päiväunia. IKEAsta ostetusta tilkkurullasta löytyi tätä hauskaa kangasta valmiiksi leikattuna sopivan kokoisiksi palasiksi. Surautin kumpaankin tyynyyn 2 x 4 palasta yhteen, ja tyynyjen sivuille ompelin vielä vetskarit. En tiedä mikä näissä Tähtisilmää niin ihastutti, mutta hän otti nämä "klappityynyiksi" nimeämänsä äidin ompelukset omikseen, vaikka olin kaavaillut niitä yläkerran olkkariin...


 
 PS. Oikein lämpimästi tervetuloa uudet lukijani, toivottavasti viihdytte mukana!

tiistai 18. elokuuta 2015

Elokuu...

...kirpeät aamut
...kuumat päivät
...pimenevät illat
...viileät yöt
...lupaus syksystä <3



Osallistun näillä kuvilla Pienen linnun MakroTex-haasteeseen, jonka tämän viikon aiheena on elokuu. Katso kaikki otokset täältä. Tunnelmallisia elokuun iltoja!

lauantai 15. elokuuta 2015

Elokuun kukkaloistoa

Kylmä ja sateinen keskikesä siirsi puutarhan kukkaloistoa hieman pidemmälle kesään, enkä ole nyt malttanut olla kuvailematta näitä kukkapenkin silmäniloja. Tänä viikonloppuna myös autotalli saa hieman lisäväriä ylleen, kun viime loppusyksystä lisätyt reunaleudat ja harmahtavanvalkoiset ovet ja pylväät saavat raikkaammanvalkoisen ilmeen. Värikästä viikonloppua sinullekin!

Herkän kaunis etelänmunkki
Mikähän lilja tämä taas olikaan?
Ankkuripenkissä kasvaa sitä sun tätä.
Tämä taitaa olla jokin maksaruoho.
Lisää liljoja...
 ...kotiseudustani muistuttava ankkuri.



torstai 13. elokuuta 2015

Eläimellistä menoa biologisessa museossa

Sateinen ja kylmä kesälomakuukautemme heinäkuu sai aikaan sen, että uimarantojen sijasta aikaa piti viettää muualla. Niinpä kävimme myös yhdessä poikien suosikkikohteessa, Turun biologisessa museossa. Museossa on 13 dioraamaa, jotka kuvaavat Suomen luontoa kasveineen ja eläimineen Turun saaristosta pohjoisen tuntureille saakka. Tämän lisäksi museossa on esillä mittava hyönteisnäyttely, joka pitää sisällään kotoisten lajien lisäksi eksoottisempiakin öttiäisiä. Pikkuisesta museokaupasta löytyy pientä kivaa matkamuistoksi. 

Kaupunginteatterin takana isojen puiden katveessa sijaitseva museo on vähän piilossa, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde lapsiperheille ja muille luonnosta kiinnostuneille. Pimeä museo on aidonoloisine eläimineen on jännittävä, mutta kiehtova. Kompakti museo on helposti ja nopeasti haltuunotettava kohde pientenkin lasten kanssa. Kun tarkkaan katsoo, luontomaisemista voi löytää kymmenittäin eri lajeja!

Kaikki vuodenajat ovat esillä museon dioraamoissa
Isot, aidonoloiset eläimet olivat ensi alkuun jännittäviä
Hyönteisnäyttely on pullollaan toinen toistaan upeampia perhosia ja kuoriaisia
Pienet museovieraat kiittävät!


tiistai 11. elokuuta 2015

Ruohonjuuritasolla taasen...

...tai ainakin melkein. Olen tänä kesänä lenkkeillessäni useaan otteeseen havahtunut huomaamaan, miten upean näköisiä kasveja ohdakkeet ovat. Mukana myös muutama muu luontohavainto lenkkireitin varrelta ja omalta pihalta. Osallistun kuvillani Pienen Linnun MakroTex-haasteeseen, jonka tämän viikon teemana on ruohonjuuritasolla. Katso muidenkin ruohonjuuritason kuvia täältä.

Piikkiohdakkeen (?) komea nuppu...
...ja kauniinpunainen irokeesi :)
Kimalainen herkuttelee väinönputkella (?)
Mikä lie sisiliskon saanut pudottamaan häntänsä? Onneksi uusi on näköjään tulon päällä :)


maanantai 10. elokuuta 2015

Laatoitusta, osa 2.

Nyt on saatu etupihan laatoitus viimein valmiiksi, ja sen myötä asennushiekan kulkeutuminen sisätiloihin toivon mukaan vähenee. Ihan hyvin meni noin niinku omasta mielestä, vaikka vähän purettiinkin (laatoitusta, osa 1). Nyt pitäisi vielä hommata vähän lyhtyjä ja ruukkukukkasia somisteeksi, elokuun pimeneviä iltoja odotellessa :)

Näkymä parvekkeelta: laatoitettu alue reunustettiin irtokivillä
Kukkapenkit saivat vähän lisää kuorikatetta ylleen
Lisää parvekenäkymiä: etualan kukkapenkit ovat tämän kesän aikaansaannoksia
Kukkapenkkien takana on marjatarha ja kasvihuone
Muita toteuttamistaan odottavia isompia ja pienempiä pihasuunnitelmia ja -haaveita:
  • terassin laajennus
  • pergola joko erikseen tai laajennetun terassin yhteyteen
  • ympärivuotiseen käyttöön sopiva grillimaja tai -kota
  • palju
  • pihaan sorapinnoite
  • pihavalaistus
  • lapsille keinut
  • lintujen ruokintapaikka
Niin kuin listasta näkyy, pihalla riittää hommaa useammaksikin kesäksi... Millaisia pihahaaveita sinulla on?

perjantai 7. elokuuta 2015

Oman pihan herkkuja

Huonosta kesästä huolimatta omalta pihalta ja sen liepeiltä näyttää saavan ihan mukavasti naposteltavaa ja jotain pakkaseenkin. Mustikkavuosi näyttää erittäin lupaavalta, samaten vattupuskamme puskevat ensimmäistä kertaa ihan kunnon sadon. Mansikkamaamme sen sijaan taitaa olla liian kuivassa paikassa, koska marjat ovat taas kitukasvuisia - tai sitten siitäkin voi syyttää huonoa kesää. Nuo keskimmäisessä kuvassa näkyvät mansikat eivät muuten ole raakoja, vaan ananasmansikoita! Ihan mukava saldo kuitenkin yhdelle illalle. Makoisaa viikonloppua sinullekin :)